Combi en Inbouw Ovens

  • Oven


Het eerste wat u moet weten wanneer u op zoek bent naar een inbouw oven, zijn de afmetingen van de ruimte waarin u uw oven wilt gaan plaatsen. De nishoogte is de belangrijkste maat van deze ruimte, maar meet daarnaast ook de breedte en de diepte van de nis. Inbouw ovens zijn namelijk verkrijgbaar in twee standaard hoogtes: 45 en 60 centimeter. Heeft u een nis van 60 cm maar wilt u toch een compacte oven van 45 cm hoog? Dan kunt u er bijvoorbeeld een warmhoudlade onder de compacte oven plaatsen om de nis netjes te vullen.

Hoe leest u een inbouwtekening?

Met de afmetingen van de nis in uw keuken bij de hand, wordt het nu tijd om te kijken welke oven u kunt kiezen. Wanneer u de maten goed heeft opgemeten, dan kan er weinig meer fout gaan. Wanneer u het niet zeker weet, kunt u natuurlijk altijd bij ons langskomen.

Hoe wilt u uw gerechten bereiden?

Met een oven kunt u gerechten op verschillende manieren bereiden. Afhankelijk van de bereidingswijzen waarvan u gebruik wilt maken, kiest u voor een oven of magnetron. Naast ovens waar u alleen mee kan bakken en grillen, zijn er ook ovens die tevens zijn voorzien van een magnetron. Ook zijn er ovens waarmee je kan stomen. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden.
Bakken
Wanneer u wilt kunnen bakken of grillen heeft u een oven nodig. Hierbij heeft u de keuze uit ovens die beschikken over een hetelucht-functie of ovens met boven- en onderwarmte. Ook zijn er ovens die over beiden beschikken. Een oven met boven- en/of onderwarmte is aan te raden voor het bereiden van gebraden vlees, pizza, taart of gerechten die moeten rijzen. Wanneer u grote gerechten wilt gaan bereiden, kunt u het beste kiezen voor een oven met een hetelucht-functie om deze door en door gaar te krijgen. Ook wanneer u meerdere gerechten tegelijk wil gaan bereiden is een heteluchtoven aan te raden. Dankzij de circulerende lucht is het met een heteluchtoven mogelijk om op verschillende niveaus tegelijk te bakken. Hieronder hebben wij een klein overzicht gemaakt van de eigenschappen behorend bij welke soort gerechten:
Vlees, pizza, taart en rijzende gerechten: ovens met boven- en onderwarmte
Grote of meerdere gerechten tegelijk: ovens met hetelucht
Gecombineerde bereidingen: ovens met boven- en onderwarmte en hetelucht
Opwarmen of ontdooien
Voor het opwarmen of ontdooien van maaltijden of producten is een magnetron is zeer geschikt. De snelheid waarmee een magnetron iets opwarmt hangt af van het vermogen. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de magnetron uw maaltijd verhit.
Bakken en opwarmen of ontdooien
Wanneer u wilt kunnen bakken én genieten van het gemak van een magnetron, dan kiest u voor een combi-magnetron of een combi-oven. Het verschil? Bij een combi-oven ligt er meer nadruk op de oven, terwijl deze bij een combi-magnetron wat meer op de achtergrond staat. In beiden varianten kunt u bakken met behulp van een heteluchtoven. Een combi-magnetron zal het echter zonder boven- en/of onderwarmte moet stellen. Hierdoor is een combi-magnetron minder geschikt voor het bakken van taarten, het braden van vlees en voor het bereiden van gerechten die moeten rijzen. Maakt u graag regelmatig dit soort gerechten? Kiest u dan voor een combi-oven.
Stomen
Door te koken met stoom blijven de voedingsstoffen in bijvoorbeeld uw groenten beter behouden dan bij klassieke kookmethoden. Ook heeft u geen boter of olie meer nodig, blijft de smaak beter behouden en zal uw vlees en vis nooit meer uitdrogen.
Bakken en stomen
Met een combi-stoomoven combineert u de voordelen van een stoomoven met die van een gewone oven. Verse vis stomen, een appeltaart bakken of gerechten van een krokant korstje voorzien; met een combi-stoomoven kan het allemaal. Vaak zijn combi-stoomovens voorzien van programma's waarbij de stoomfunctie met de normale ovenfunctie wordt gecombineerd voor een nog beter resultaat.

Wilt u uw oven eenvoudig kunnen schoonmaken?

Er zijn leukere dingen te bedenken dan het schoonmaken van een oven. Gelukkig zijn er een aantal verschillende systemen op de markt die het schoonmaakwerk vereenvoudigen.
Pyrolyse
Ovens die voorzien zijn van pyrolyse hebben een zelfreinigingsprogramma. Tijdens dit programma voert de oven de temperatuur op tot ongeveer 500 graden Celsius. Door deze extreem hoge temperatuur wordt al het vuil en vet verbrand. Het enige wat u na afloop nog hoeft te doen is met een doekje de as eruit vegen.
Katalyse

Om het schoonmaakwerk te beperken, kan een oven voorzien zijn van katalystische wanden. Meestal gaat het hier om alleen de achterwand, maar er zijn ook ovens met meerdere katalytische wanden. Deze wanden zijn voorzien van een katalytische coating die tijdens het kookproces vuil en vet opneemt en verbrandt. De werking van deze wanden zal na een aantal jaar verminderen en deze zullen dan ook op een gegeven moment vervangen moeten worden. De wanden die niet voorzien zijn van de speciale coating zult u nog gewoon met de hand moeten reinigen.
Beklede wand

Een oven met een klassieke RVS binnenwand is soms nogal lastig schoon te krijgen. Om dit probleem aan te pakken, brengen veel fabrikanten op de wanden in de ovenruimten een coating aan. Deze gladde coating zorgt ervoor dat etensresten minder makkelijk aankoeken en makkelijker te verwijderen zijn.

Wilt u niet hoeven na denken over de beste bereidingswijze?

Om het koken te vereenvoudigen zijn een aantal ovens voorzien van automatische programma's. Bij een automatisch programma hoeft u alleen nog maar de oven te vertellen wat u wilt bereiden. De oven zal daarna zelf de juiste temperatuur en bereidingstijd kiezen. Bij het bereiden van vlees met een automatisch programma is vaak zelfs mogelijk om aan te geven hoe doorbakken u uw vlees graag wilt hebben. Met behulp van een automatisch programma zet u een maaltijd op tafel zoals u ze in een goed restaurant ook krijgt. Een automatisch programma is natuurlijk ook gewoon fijn als u op zoek bent naar net dat beetje extra gemak in de keuken.

Terug naar OverzichtTerug naar Magnetron en Oven

Heeft u een vraag?

Stel uw vraag hieronder en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Wij leveren onder andere deze merken:

Miele

Bosch

Philips

Samsung

Sony

Siemens

Beko

Scanpart

Hobart

Vogels

Cambridge audio

Miele

Bosch

Philips

Samsung

Sony

Siemens

Beko

Scanpart

Hobart

Vogels

Cambridge audio

Ontwerp: Pach Design Realisatie: Jacob van Dam ICT