Vrijstaande en Inbouw Koelkasten

  • Koelen


De eerste vraag is welk type koelkast u zoekt. Een vrijstaande of juist een inbouwkoelkast? We beginnen met de vrijstaande en komen later terug op de inbouw koelkast. Mocht u nog vragen hebben na het lezen van onderstaande lijst, dan kunt u deze aan ons stellen via het contactformulier aan de rechterzijde.

Vrijstaande koelkasten

Een vrijstaande koelkast staat los van uw keuken. U plaatst hem waar u wilt en u hoeft geen rekening te houden met de afmetingen van uw keuken. De keuze in dit segment is groot; van mini-koelkasten tot aan de grote Amerikaanse modellen.

Welk model is het beste voor u?

De keuze tussen een tafelmodel, koel-vriescombinatie, kastmodel of een Amerikaanse koelkast hangt af van hoeveel ruimte u heeft. De grootte van uw huishouden en uw persoonlijke voorkeuren tellen daar natuurlijk ook in mee. Veel koelkasten beschikken over een geïntegreerd vriesgedeelte. Met deze koel-vriescombinaties combineert u een koelkast en een vriezer in één apparaat. Een vriesgedeelte kan erg handig zijn als u bijvoorbeeld vast de boodschappen voor de volgende week in huis heeft gehaald. Hieronder worden de verschillen tussen de vier typen uitgelegd.

Koel-vriescombinatie
Een veel voorkomend model is de koel-vriescombinatie. Deze combinatie heeft 2 deuren. Achter één deur zit de koelruimte en achter de andere deur zit de vriesruimte. De indeling van deze ruimtes kunnen per model verschillen.

Kastmodel koelkast
Dit model koelkast is makkelijk te herkennen door de enkele deur. Sommige van deze kastmodel koelkasten hebben een vriesvak in de koelruimte. Dit is handig wanneer u niet veel vriesruimte nodig heeft maar toch iets in wilt kunnen vriezen.

Amerikaanse koelkast
Amerikaanse koelkasten bieden u extra ruimte voor alle boodschappen voor de hele week. Ze hebben dubbele deuren en beschikken over zowel een koel- als een vriesgedeelte. Amerikaanse koelkasten zijn veelal uitgerust met een water en ice-dispenser die u makkelijk en snel van koud water en verfrissende ijsklontjes voorziet. Let hierbij wel op dat er een wateraansluiting voor nodig is om hier gebruik van te maken.

Tafelmodel koelkast
Een tafelmodel koelkast heeft een minder hoge vorm dan normaal. Dit model biedt dan ook een relatief minder grote koelruimte. Het voordeel hiervan is wel dat een tafelmodel koelkast weinig ruimte in beslag neemt en u de koelkast als werkblad kunt gebruiken of er eventueel een ander apparaat op kunt plaatsen.

Voor welke inhoud moet u kiezen?

De inhoud van koelkasten wordt in liters uitgedrukt. De inhoud is afhankelijk van uw thuissituatie. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt om te kijken welke inhoud in uw geval van toepassing is:
1 tot 2 personen : inhoud tot 150 liter
3 tot 4 personen: inhoud van 150 - 250 liter
5 personen of meer: inhoud van 250 liter of meer

Hoe bespaart u energie?

Een koelkast staat nooit uit en verbruikt dus altijd energie. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf te kijken naar het energielabel van de koelkast. Het is zeker de moeite om te gaan voor een koelkast met energielabel A+++. Dit kan u namelijk tot wel €120 op uw energierekening besparen (afhankelijk van uw oude koelkast).

Moet het vriesgedeelte nog steeds ontdooit worden?

Koelkasten met een No Frost-functie hoeft u nooit meer te ontdooien. Door een automatische afvoer van zowel warme lucht als vocht ontstaat er geen ijsafzetting meer wat energie en ruimte bespaart.

Wilt u een stille koelkast?

Een koelkast die lawaai maakt is niet prettig. Bij koelkasten wordt daarom het geluidsniveau vermeld. Wilt u een stille koelkast? Dan doet u er verstandig aan om te kiezen voor een koelkast met een geluidsniveau tot 39dB.

 

Inbouw koelkasten

Een inbouwkoelkast wordt netjes weggewerkt in uw keuken en het is daarom belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de ruimte waar u hem wilt plaatsen. Bij inbouw koelkasten is dan ook het credo: ‘meten is weten’. Bij het bepalen van de juiste inbouw koelkast is ook het type scharnier van belang. Bij een inbouw koelkast moet u op veel dingen letten. Wij helpen graag met het bepalen welke inbouw koelkast geschikt is voor uw situatie. De belangrijkste aspecten zijn de nismaten en het scharniersysteem. Hieronder zullen wij verdere informatie geven zodat u een geschikte inbouwkoelkast zult vinden.

Wat zijn uw opties?

Het credo is ‘meten is weten’. U start daarom als eerste met het meten van de binnenafmeting van de nis. Dit is de ruimte waarin u de koelkast gaat plaatsen. De belangrijkste maat van de nis is de hoogte. Hier zijn verschillende standaardhoogtes voor. Hoe hoger de nishoogte, hoe groter de inhoud van de inbouw koelkast zal zijn. Naast de hoogte meet u ook de breedte en de diepte van de nis. Hoewel het standaardmaten zijn, is er de kans op kleine verschillen tussen diverse inbouw koelkasten. De standaard hoogtematen zijn: 82cm, 88cm, 102cm, 122cm, 140cm en 178cm.

Wilt u een enkele of een dubbele deur?

Inbouw koelkasten zijn er met een enkele of een dubbele deur. Modellen met een enkele deur hebben vaak geen of een klein vriesvak. Een inbouw koelkast met een dubbele deur heeft een groot vriesvak die vaak achter de onderste deur zit. Kiest u voor een model met een dubbele deur, dan is het zeer belangrijk dat u de afmetingen van de deurpanelen van uw keuken goed opmeet. De afmetingen van de deuren kunnen namelijk per model verschillen.

Welk scharniersysteem kiest u?

Er zijn twee verschillende soorten scharniersystemen bij een inbouw koelkast. U kunt kiezen voor een scharniersysteem dat direct op de koelkast wordt gemonteerd, ook wel het deur-op-deur systeem genoemd. Een andere mogelijkheid is het sleepdeursysteem. In dit geval heeft zowel de meubeldeur als de koelkastdeur een eigen paar scharnieren. De meubeldeur wordt in dit geval bevestigd op de koelkast met deurgeleiders. Het voordeel hiervan is dat de koelkastdeur verder open kan. Let wel op, het is niet mogelijk van een deur-op-deur systeem over te stappen op een sleepdeursysteem, maar van een sleepdeursysteem naar een deur-op-deursysteem wel. Hiervoor dient u de scharnieren en de deurgeleiders van uw meubeldeur te verwijderen.

Terug naar overzichtTerug naar Koelen en Vriezen

Heeft u een vraag?

Stel uw vraag hieronder en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Wij leveren onder andere deze merken:

Miele

Bosch

Philips

Samsung

Sony

Siemens

Beko

Scanpart

Hobart

Vogels

Cambridge audio

Miele

Bosch

Philips

Samsung

Sony

Siemens

Beko

Scanpart

Hobart

Vogels

Cambridge audio

Ontwerp: Pach Design Realisatie: Jacob van Dam ICT